Vælg den rette gulvsæbe til dit gulv

Har du nogensinde haft perioder, hvor du har efterladt dit gulv beskidt, plettet og fuldt af krummer og snavs? Herefter får du svunget støvsugeren og derpå den våde, sæbeindsmurte moppe rundt på gulvet. Så ved du også, hvor ekstremt stor forskel det gør for dit hjem, at gulvet er rent.

Et rent og pænt gulv får hele dit hjem til at fremstå renere og mere ryddeligt.

Nogle gulvtyper er mere taknemmelige at rengøre end andre og tager ikke så let skade, mens andre gulvtyper kræver den helt rette vask og pleje for ikke at miste deres charmerende karakter. Derfor har vi lavet denne guide til, hvordan du vælger den rette gulvsæbe, alt efter hvilken gulvtype du skal vaske.

Guiden er ikke udtømmende, men dækker de mest gængse gulvtyper. Du er altid velkommen til at tage fat i os, hvis du er i tvivl om, hvilken type sæbe du skal bruge på dit gulv derhjemme.

Få et smukt, rent gulv uden striber – med den rigtige gulvsæbe

Det har faktisk stor betydning for, hvor rent dit gulv ser ud, når det er vasket, at du bruger den rigtige gulvsæbe og ikke mindst doserer den i de rette mængder.

Når du har valgt den gulvsæbe, som passer til den type gulv, du har, er næste vigtige skridt ganske enkelt, at du nøje skal følge den vejledning, der står beskrevet på produktets emballage.

Det skal du bruge, når du vasker gulv

Når du skal i gang med at vaske dit gulv og skabe flotte rene overflader, skal du selvfølgelig bruge lidt tilbehør udover selve gulvsæben. Du skal bruge en god, stor gulvspand samt en effektiv og ren moppe eller moppesæt og dertilhørende skaft til moppen.

Gulvsæbe til rå og ubehandlede trægulv – sæbespåner eller specialsæbe

Ubehandlede trægulve suger ekstremt meget skidt. De er charmerende, men også temmelig modtagelige over for alt, der bliver spildt, som det suger til sig.

Det er vigtigt at få mættet dit rå trægulv tilstrækkeligt. Et mættet trægulv får et sundt naturligt udseende, og så er det meget mere modstandsdygtigt over for spildte væsker såsom kaffe, kakao og rødvin, andet snavs og dagligt slid.

Derfor skal du vælge en sæbe, som mætter dit rå trægulv korrekt og optimalt.

På lyse træsorter – fx et ubehandlet fyrretræsgulv – skal du eksempelvis vælge en hvidpigmenteret sæbe, hvilket ikke går til et trægulv i mørkere træ, hvor du derimod skal vælge en gulvsæbe med en naturpigmenteret farve.

Er dit ubehandlede trægulv tørt eller fedtet?

Før du begynder at vaske dit ubehandlede trægulv, er det vigtigt, at du tjekker, om træet virker tørt, eller om det faktisk virker fedtet.

Gulvet er tørt: Hvis gulvet føles tørt, trænger det til at blive mættet godt og grundigt. Det kan du sagtens gøre med helt almindelige sæbespåner, som er effektive til at beskytte mod fx fedtpletter, fordi de mætter gulvet.

Gulvet er fedtet at føle på: Hvis gulvet virker fedtet, kan det være et tegn på overskudssæbe, og det vil ikke nødvendigvis blive mere rent og lækkert af at blive vasket med sæbespåner. Her skal du have fat i en dedikeret og specialudviklet gulvsæbe til ubehandlet træ, som vi nævnte i afsnittet herover.

Gulvsæbe til behandlet/olieret trægulv – de er vilde med specialsæbe

Oliebehandlede trægulve er utroligt smukke, især når de bliver vedligeholdt korrekt. Derudover er olien med til at beskytte trægulvet, hvilket gør et oliebehandlet trægulv meget modstandsdygtigt over for pletter af kaffe, kakao, rødvin og mudder.

Denne beskyttelse skal du sørge for at vedligeholde i dit trægulv. Det gør du bedst ved altid at bruge en specialsæbe, og du skal gøre det cirka hvert andet år. Du kan sådan set også vaske det med sæbespåner, men det vil i længden give det olierede trægulv et gråligt udseende.

En vigtig note at indskyde her er, at universalsæbe kan bruges til rigtig mange ting og er effektiv mange steder, men du må aldrig bruge universalrengøringsmiddel på dine olierede trægulve. Universalsæbe opløser fedtstof og vil dermed opløse olien og udtørre dit behandlede trægulv, så det bliver kedeligt at se på og mister sin beskyttelse mod fedt og snavs.

Det eneste tilfælde, hvor universalsæbe kan gøre gavn, er, hvis gulvet trænger til en dyb rensning af fedt og misfarvninger eller er blevet mættet med sæbespåner i flere år. Det er virkelig vigtigt, at du bagefter olierer og plejer gulvet korrekt.

Dagligt vedligehold af olierede trægulve

Naturlige trægulv er mere udsatte og sarte over for ridser og småskrammer end mange andre gulve. Derfor er det en god idé, at du sørger for at holde gulvene rene. Hvis du har en robotstøvsuger, kan den passende fjerne småsten, krummer og andet snavs, som er blevet slæbt med ind udefra.

Jo renere og sandfrit du holder dit olierede trægulv, des længere tid vil det holde sig pænt.

Gulvsæbe til uglaserede klinker eller natursten

Uglaserede natursten og klinker kan – ligesom ubehandlet trægulv – fungere nærmest som en svamp på alt snavs og væske, der lander på det, da de ikke har den glaserede overflade til at beskytte sig med.

De skal vaskes med en gang sæbespåner for at blive mættet og være beskyttet bedst muligt. Du kan også få specialsæbe, der mætter og plejer klinkerne, men det er som regel lidt dyrere i længden.

Gulvsæbe til vinyl og linoleum

Der findes gulvsæber, som er dedikeret vinyl samt lignende gulvtyper såsom linoleum, laminat og lakerede gulve.

Linoleum, som modsat vinyl er et naturmateriale, kræver dog, at du aldrig bruger en sæbe med en pH-værdi over 9. Du må derfor ikke bruge sæbespåner på et naturligt linoleumsgulv. Det risikerer at give en fedtet overflade, specielt hvis dit linoleumsgulv er overfladebehandlet med fx PUR. I så fald kan det nemlig ikke mættes af fedtstofferne i natursæbe såsom sæbespåner. Disse vil lægge sig ovenpå og danne en fedtet hinde.

Dog er det vigtigt, at du husker, at laminatgulv ikke tåler for meget vand. Der skal bruges en hårdt opvredet klud – med fx universalrengøringsmiddel. Hvis der kommer vand ned i de underliggende lag af laminatgulvet, vil de suge vandet til sig og bule op. Det er stort set umuligt at få til at tørre og jævne sig ud igen.

Køb gulvvask hos Fnugfri.dk

Vi har alt, hvad du skal bruge til at få et flot, rent gulv, uanset hvilken gulvtype du har. Om du har olieret, ubehandlet eller imiteret trægulv, så har vi både gulvsæbe, pleje og moppe, der klarer arbejdet.

Som om det ikke var nok, så lægger vi også stor vægt på, at vores kunder skal have den rette vejledning med, når de køber rengøringsprodukter hos Fnugfri.dk. Derfor er du altid velkommen til at spørge, hvis du er i tvivl om, hvordan dit gulv bliver renest, holder længst og skal plejes i mellemtiden.

Se fx vores udvalg af gulvsæbe og plejemidler.

Produkter du har kigget på