Sådan fjerner du kalk fra toilettet – 3 nemme tips

Badeværelset er et af de steder i huset, som er særligt hårdt udsat i forhold til kalkpletter. Det gælder ikke mindst kalk i toilettet, som er et af de steder på badeværelset, der er mest udsat. Hvis du er træt af brune kalkpletter i dit toilet, så læs med i dette indlæg, hvor du kan få gode tips til at fjerne kalk fra toilettet.

Vi ser også nærmere på, hvordan du kan forebygge, at kalk opbygger sig i toiletkummen, så du ikke skal bruge en masse tid på at fjerne hårde kalkpletter senere. Så læs med og bliv godt rustet til at holde din toiletkumme fri for kalk.

Hvorfor får man kalk i toilettet?

Inden vi ser på, hvordan du fjerner kalk fra toilettet, kan det være nyttigt at vide, hvorfor problemet egentlig opstår. Når man forstår kilden til problemet, er det også nemmere at forstå løsningerne. Så hvorfor dannes der brune kalkpletter i dit toilet?

Kilden til problemet skal findes i de mineraler, der findes i vand. Det indeholder nemlig en vis mængde af opløste mineraler, herunder magnesium og kalk. Når vand løber gennem toilettet, vil nogle af disse mineraler blive i kummen, og det er altså det, som giver anledning til kalkpletterne.

Problemet med kalk i både toilettet og på resten af badeværelset vil være større i områder, hvor vandet er hårdt. Man måler vandets hårdhed ved at analysere indholdet af mineraler i vandet – jo hårdere vandet er, jo mere kalk vil der dannes i toilettet. Der er store forskelle på vands hårdhed på tværs af landet, hvor især det københavnske vand er særdeles hårdt, mens de midtjyske husstande kan nyde godt af landets blødeste vand.

Nu, hvor du ved, hvorfor du får kalk i toilettet, vil vi vise dig, hvordan du fjerner kalk fra toilettet, så du ikke skal kigge på de grimme, brune kalkpletter i dit toilet mere.

1. Brug eddike eller en anden syre – en billig løsning

At fjerne kalk fra toilettet behøver ikke at kræve en masse kraftige og dyre rengøringsmidler, men kan gøres med enkle husholdningsartikler, som du måske allerede har stående derhjemme. Eddikesyre er en af de mest oplagte løsninger at vælge, da syren fra eddiken kan opløse de mineraldepoter der har opbygget sig i toiletkummen.

Bland én del eddike med fire dele vand i en sprayflaske, og spray dette på de områder i kummen, der er ramt af kalkpletter. Hvis du har brune pletter under vandoverfladen, kan du starte med at bruge en svupper til at pumpe vandet ud af kummen. Sæt eventuelt toiletpapir på de steder, der har kalkpletter, så toiletpapiret kan absorbere din eddikeblanding og blive siddende på området.

Lad eddikesyren virke i et par timer, eller efterlad det natten over, hvis kalkpletterne er meget slemme. Husk også at lufte ud og at bruge rengøringshandsker, når du vasker toiletkummen. Virker syren ikke, kan du for at fjerne kalk i toilettet prøve med f.eks. kalk- og rustfjerner, som kan købes i de fleste supermarkeder og dagligvarebutikker.

2. Brug vaskepulver til hvidt tøj

Et andet trick, som overrasker mange med dets effektivitet i forhold til at fjerne kalk fra toilettet, er at bruge vaskepulver til hvidt tøj. Det har nemlig en blegende effekt, som kan få den helt hvide farve i din kumme tilbage igen.

Her skal du blot blande to spsk. vaskepulver med en liter kogende vand, dyppe toiletbørsten i blandingen og skrubbe toilettet grundigt. Lad blandingen virke i et par minutter og skyl efter. Det er vigtigt, at vandet er varmt, så vaskepulverets blegende effekt aktiveres.

3. Brug WC-tabletter eller en WC-stick

Hvis almindelige husholdningsprodukter såsom eddike og vaskepulver ikke virker, når du skal fjerne kalk fra badeværelset, kan du også forsøge dig med nogle af de mere traditionelle rengøringsmidler, som er produceret specifikt til formålet. Her er to af de mest oplagte produkter WC-tabletter eller en WC-stick.

WC-tabletter fjerner kalk fra toilettet på en effektiv måde, da koncentratet i tabletterne er ganske højt, så produktet kan virke i hele kummen. Det kan være svært at få normal WC-rens i flydende form rundt i hele kummen, så her er WC-tabletter et godt alternativ, som kan komme helt ned bagerst i kummen hvor du ikke selv kan nå ned med børsten. Smid en tablet i kummen, lad det virke natten over, og børst grundigt efter med toiletbørsten om morgenen. Hvis dit toilet er særligt hårdt ramt af kalk, kan du benytte WC-tabletter flere dage i træk, så den hårde kalk kan løsne sig.

Du kan også prøve en WC-stick, som sættes på indersiden af toiletskålen lige under skyllekappen. Hver gang du skyller ud i toilettet, vil frisk duft og farve fra WC-sticken blive frigivet sammen med toiletvandet. Det er altså en usynlig løsning, som både kan fjerne kalk fra toilettet og forebygge, at kalk opbygger sig senere.

Forebyg opbygning af kalk i toilettet og på badeværelset

Den nemmeste måde at fjerne kalk fra badeværelset på er at forebygge, at problemet overhovedet opstår. Så hvordan kan man hjælpe sig selv med at fjerne kalk fra toilettet ved forebyggelse af problemet?

Du kan holde dit toilet rent og skinnende ved løbende at vedligeholde det og gøre det rent. Skrub toiletkummen dagligt med toiletbørsten uden at bruge rengøringsmidler, da dette forhindrer opbygning af kalkrester i kummen.

Tjek også, om vandet løber i toilettet, da dette hurtigere giver kalkpletter. Og rengør toilettet en gang om ugen med WC-rens, så du får skrubbet alle vandets mineralrester ud af kummen. Vær grundig, og sørg for at komme rundt i hele kummen, så du får renset ud i alle hjørner og kanter.

Produkter du har kigget på