Den ultimative guide til at pudse sølv


Det er ikke ualmindeligt, at man i danske hjem finder en flot samling af både smukt sølvtøj, skinnende sølvsmykker, flotte sølvvaser og sølvbestik til særlige lejligheder. Og er du én af dem, der har fyldt skuffer, skabe og vindueskarme med det smukke metal, kender du sikkert også det her problem: Sølvet kan begynde at blive misfarvet, få grimme pletter eller simpelthen bare ikke skinne så meget mere.

Når det sker, er der mange, der ikke helt ved, hvad de skal stille op. Men én ting er sikkert: Det ellers flotte sølvtøj får lov til at blive liggende i skuffen, ligesom alle sølvsmykkerne forbliver i smykkeskrinet. Det er synd, men det ser ikke pænt ud at dække bordet med plettede skeer og gullige gafler. Heldigvis kan du få styr på problemet med effektive produkter og en håndfuld gode tips og tricks til at pudse sølv.

Hvorfor bliver mit sølv grimt?

Alle dine sølvting vil med tiden blive misfarvet, og det har heldigvis intet at gøre med kvaliteten af sølvet. Der er faktisk tale om en helt naturlig proces. Sølv bliver nemlig påvirket, når det kommer i kontakt med eksempelvis sved, luft, syre fra huden og forskellige fødevarer. Æg påvirker fx dit sølvbestik rigtig meget. Det, der sker, er, at svovlsulfider og svovloxider sætter sig som et gulligt, mørkt eller sort lag på metallet. Når det sker, skal du i gang med at pudse sølv – det går hverken væk af sig selv eller af en tur med opvaskebørsten.

Sådan gør du: Puds sølvtøj og sølvbestik

Der er nærmest ikke noget smukkere end et veldækket bord med smukt service af pudset sølv – medmindre både sølvtøjet og sølvbestikket er blevet grimt. Mange finder først ud af, at sølvtøjet trænger til en tur, når det faktisk skal i brug. Og hvad gør man så, når tiden er knap, og gæsterne er lige på trapperne?

En hurtig og effektiv måde at pudse sølv, sølvtøj og sølvbestik på er ved at bruge ganske almindelig sølvrens. Rensen er kemisk, og derfor kan du nøjes med at dyppe både bestik og sølvtøj i rensen to minutter, inden du tager det op igen. Det er vigtigt, du både skyller og vasker det hele grundigt bagefter. OBS: Du kan ikke bruge disse typer sølvrens til dine sølvsmykker. Læs vores afsnit om at pudse sølvsmykker længere nede.

Har du ikke sølvrens i huset, har vi heldigvis også et tip til, hvordan du pudser sølv lynhurtigt: Læg det hele i en balje med én liter vand, hvor du har bredt sølvpapir ud i bunden. Mix cirka én dl soda i blandingen, og læg dit bestik og sølvtøj i baljen i et par minutter eller tre. Lad ikke sølvet ligge i blandingen for længe, da det simpelthen kan ødelægge metallet. Når du tager dit sølvbestik op, skal du skylle grundigt efter med vand, og så er både bestik og sølvtøj faktisk klar til at blive brugt.

Når gæsterne har været på besøg, og det er ved at være tid til opvasken, er der delte meninger om, hvad du bør gøre. Mange fraråder, at du kommer dit sølvbestik og sølvtøj i opvaskemaskinen, fordi det kan give pletter, hvis det fx bliver vasket sammen med stål. Af samme grund anbefaler vi altid, at du vasker det hele op i hånden, så du ikke skal i gang med at pudse sølvtøj i det øjeblik, din opvaskemaskine er færdig.

De bedste tips til at pudse sølvsmykker

Sølvsmykker har en tendens til at blive oxideret med tiden. Det vil sige, at sølvet bliver mørkere og mørkere i farven, og nogle gange kan sølvet blive nærmest sort – særligt i små kroge og udskæringer, hvis du fx har et vedhæng med mønster i. 

Den nemme løsning er at pudse sølv med særlige pudseklude til sølv og andre metaller. De er supernemme at bruge og giver dig hurtigt et flot resultat. Du kan købe sølvpudseklude til dine sølvsmykker hos Fnugfri.

Skal du have renset dine sølvsmykker her og nu, kender vi et par hurtige og nemme metoder. Rens fx dine smykker for snavs ved at lade dem ligge i en skål med lunkent vand og lidt opvaskemiddel i 10-15 minutter. Brug en ny tandbørste, og børst forsigtigt dit smykke rent. Denne metode er rigtig god, men bør ikke bruges, hvis der sidder perler i dit smykke.

Er dit sølvsmykke blevet misfarvet, kan du lægge det i en skål med kogende vand, køkkensalt og små sammenrullede sølvkugler. Når der er gået et par minutter, kan du pudse sølvet med en ren klud eller et viskestykke. Derefter kan du gøre meget for at holde dine sølvsmykker pæne og rene i længere tid. Disse huskeregler er gode at bruge: 

  • Tag dine smykker på, lige inden du skal ud ad døren, så de ikke kommer i kontakt med cremer og parfume.
  • Når du ikke bruger dine sølvsmykker, bør du opbevare dem i stofposer – og altid hver for sig.
  • Tag dine smykker af, når du sover, motionerer eller går i bad.

Puds sølv: Når din sølvvase trænger til en pudsning

Måske har du pyntet hjemmet med både sølvvaser eller -lysestager. De er flotte, men knap så flotte, når de bliver mørke eller gullige i farven. Det kan bl.a. skyldes, at du rører ved tingene og dermed sætter mærker og fingre på overfladen, når du fx flytter genstandene under rengøring. 

Heldigvis findes der flere vidundermidler til at bekæmpe de grimme plamager og misfarvninger. Du kan fx pudse sølv med sølvpudseklude eller med en sølvrensecreme. Især rensecremen er nem at bruge til dine sølvvaser:

  • Start med at skylle din sølvvase eller sølvlysestage i varmt vand. Tør ikke efter.
  • Brug den medfølgende svamp – eller find en ny – og dyp den i pudsecremen.
  • Gnid og polér genstanden grundigt, så den bliver skinnende ren.
  • Skyl straks med varmt vand, så pudsemidlet ikke tørrer ind.
  • Tør efter med et rent viskestykke eller en klud.
  • Vask svampen, da indtørret pudsemiddel kan risikere at ridse, når du skal pudse næste gang.

Du finder selvfølgelig rensecreme og sølvpudsemiddel hos Fnugfri. 

Held og lykke med at pudse sølv derhjemme. 

Produkter du har kigget på