De bedste rengøringsmidler til opgaven

Du gør det nemmest for dig selv at gøre rent og holde et rent hjem, hvis du sørger for at vælge det rette rengøringsmiddel med den rigtige kemi til at klare netop den opgave, du skal i gang med.

Faktum er, at der ikke findes ét rengøringsmiddel, der kan klare alle opgaver. Herunder har vi samlet de mest markante typer af rengøringsartikler, som vi tager udgangspunkt i for at give dig en guide til, hvad de hver især bruges til.

Vi håber, det betyder, at du bliver klogere på, hvad du kan – og ikke kan – bruge de forskellige typer af rengøringsmiddel til.

Almindelig daglig rengøring

Vi anbefaler, at du bruger det mindst skrappe rengøringsmiddel, som kan klare opgaven. Det betyder også, at der er mange ganske almindelige dagligdags rengøringsopgaver, som faktisk ikke kræver nogen form for rengøringsmiddel eller kemi.

En mikrofiberklud kan fx ofte erstatte sæbe, hvis det blot er til at tørre møbler af – enten en tør klud til at aftørre støv eller en fugtig klud til at fjerne småpletter.

Rengøringsmidlerne herunder er til de mere krævende opgaver, hvor der reelt er noget snavs, skidt, en fedtet hinde eller anden film på en overflade, som skal vaskes af med sæbe.

Få det flotteste, rene resultat af din rengøringsindsats

Det allerbedste råd, vi kan give, er at undgå at bruge opvaskemiddel og universalsæbe til alle opgaver. Vælg i stedet altid et middel, som er specialudviklet til den overflade, som skal gøres ren. Du ville heller ikke bruge kalkfjerner til at vaske tøj eller vaske trægulv i vinduespudsemiddel.

Dernæst er det vigtigt, at du følger doseringsanvisningerne, men især at du ned- og opjusterer mængden af rengøringsmiddel efter vandets hårdhed, samt hvor snavset overfladen er.                                  

Derudover skal du have fat i alt det nødvendige tilbehør såsom mikrofiberklude, moppe, spand, viskestykke og andet, som de konkrete opgaver kræver.

En god huskeregel, når du skal vælge rengøringsmiddel, drejer sig om pH-værdien.

Høj pH-værdi: Jo højere pH-værdi et rengøringsmiddel har, des mere effektivt opløser det fedt.

Neutral pH-værdi: 7 i pH-værdi er neutralt og også det mindst belastende for huden. Her finder man eksempelvis desinficerende midler.

Lav pH-værdi: Har du derimod behov for at opløse rust- og kalkbelægninger, skal du gå efter et mere syreholdigt rengøringsmiddel – altså ét med en lavere pH-værdi. Jo lavere pH-værdi det har, des mere syreholdigt er det.

PH-skalaen går fra 0 (meget stærk kalkfjerner) til 14 (meget stærkt alkalisk). Bevæger man sig blot ét tal på skalaen væk fra 0, bliver henholdsvis alkaliteten eller syreindholdet 10 gange så kraftigt.

Hvad er surt rengøringsmiddel?

Sure rengøringsmidler har en lav pH-værdi og er gode til at opløse kalk. Herunder finder man altså kalkfjerner, som er meget syreholdigt.

De sure rengøringsmidler må du til gengæld aldrig bruge på natursten og andre materialer, som risikerer at få permanente syreskader.

Hvad er alkalisk rengøringsmiddel?

Alkaliske eller basiske rengøringsmidler, som har en pH-værdi på 8 eller derover, har en effektiv evne til at fjerne vegetabilske og animalske fedtstoffer samt æggehvidestoffer (protein). Jo højere pH-værdien er, jo kraftigere er dens fedtopløsende egenskaber.

I denne kategori finder du blandt andet:

  • Grundrens
  • Affedtningsmiddel
  • Harpiksfjerner
  • Kaustisk soda
  • Mild universalrengøring
  • (Nogle slags) opvaskemiddel.

Hvad er universalrengøringsmiddel?

Universalrengøringsmiddel er som udgangspunkt svagt alkalisk med en pH-værdi på omkring 9, hvilket gør det effektivt til at fjerne almindeligt snavs og fedt i dagligdags rengøring af overflader, der også tåler vand. Det kan bruges på alt fra gulve, vægge, malede overflade og til rengøring af inventar, køkken osv.

Universalrengøring efterlader ingen plejende film. Derfor skal man også i enkelte tilfælde pleje den rengjorte overflade bagefter. Universalrengøring anbefales derfor fx ikke til olierede trægulve.

Universalrengøringsmiddel kan som udgangspunkt bruges som en all-round-sæbe alligevel, når overfladen også tåler vand. Den renser ikke i dybden, men fjerner almindeligt skidt og snavs. Kom det fx i en sprayflaske og bruge en mikrofiberklud til at tørre efter med.

Miljøvenligt rengøringsmiddel

Vi ser det i alle brancher: et intenst fokus på at gøre produkter så miljøvenlige som muligt. Det gælder naturligvis også rengøringsbranchen, hvor du i højere og højere grad får nemt ved at finde rengøringsmidler, der er fx svanemærkede, skånsomme, milde og bidrager til et miljøvenligt fokus for rengøringsbranchen.

Det er en hårfin balance at producere rengøringsmidler, som ikke belaster mennesker og klima unødigt, men som samtidig rent faktisk kan gøre rent. Men det er altid en god rettesnor ikke at bruge skrappere midler end højst nødvendigt til opgaven.

Køb alt i rengøringsartikler hos Fnugfri.dk

Vi er lidt af nogle eksperter, når det kommer til rengøring. Der er næsten ikke den rengøringsopgave, som vi ikke har et godt og effektivt husråd til. Dem forsøger vi naturligvis at dele ud af her på bloggen. Men er der noget, du mangler svar på, så brænd ikke inde med dit spørgsmål.

Du er altid velkommen til at skrive eller ringe til os og få vores vejledning til en bestemt opgave. Om du skal afkalke din bruser, gøre ovnen ren, pudse dine vinduer eller rense køleskab, så har vi helt sikkert været der og kan give dig nogle gode råd og produkter med på vejen, som nærmest selv klarer opgaven for dig.

Produkter du har kigget på