Fjern kalk med eddike

Kalk i de danske hjem er måske en af de mest gængse og største irritationsfaktorer, når du giver dig i kast med rengøring i hjemmet. Små hvide plamager. Kalkpletter. Ja, der kan gå meget tid med at skure og skrubbe, så sveden pibler fra panden. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at få grå hår over afkalkning. Du kan nemlig fjerne kalk med eddike. Den helt almindelige lagereddike. Du har måske allerede eddike derhjemme, og det er både en effektiv og billig måde at afkalke på.


Men først er det behjælpeligt at vide, hvorfor der egentlig kommer kalk. I vores vand findes der forskellige mineraler, hvor magnesium og kalk er nogle af dem. Og disse sætter sig fast på overflader, når vandet for eksempelvis er løbet igennem toilettet eller fordampet på en overflade. For at komme kalken til livs har du behov for et surt rengøringsmiddel, der kan opløse kalken. Det vil sige et middel (som i dette tilfælde eddike) med en lav pH-værdi. Jo laver pH-værdien er, desto sure et rengøringsmiddel


Iøjnefaldende skinnende resultat med eddike


Du skal altid anvende klar eddike til at fjerne kalk med. Årsagen til dette er, at den brune lagereddike er tilsat farve, salt og tilsætningsstoffer, som kan forårsage tilstopning i maskiner og i rør i de apparater, som du ønsker at fjerne kalk med eddike fra. Klar eddike er som regel en lille smule dyrere i supermarkedet, men stadigvæk et budgetvenligt rengøringsmiddel, som kan klare ærterne for dig i din rengøring.


Hvis du alligevel synes, at projektet med at fjerne kalk med eddike virker for omsonst til dit temperament, har vi hos Fnugfri.dk naturligvis en bekvemmelig løsning, som giver samme prangende resultat, som du får med eddike. Med vores Turbu kalkfjerner kan du nemt og effektivt komme kalken til livs på de overflader, som er plaget af den hvide belægning. Har du maskiner, som har behov for en omgang afkalkning, er vores afkalkningstabs også en udmærket, bekvem løsning. Dem finder du lige her.


Fjern kalk med eddike – 3 effektive husholdningsråd


De fleste har prøvet, at kalken lige pludselig har taget overhånd og hobet sig op alle mulige forskellige steder, fordi du har glemt det, haft travlt eller nedprioriteret at gøre det løbende. Hvide og gullige belægninger, der kan synes uoverskuelige at få bugt med. Men du kan sagtens gøre ende på de irriterende kalkpletter. 


Nedenunder finder du nogle praktiske, gode råd til, hvordan du kommer godt i mål uden alt for meget fysisk hårdt arbejde. Vi har også skrevet et blogindlæg med gode tips om kalk på badeværelset. Og netop hér finder du også tre effektive råd til at gøre en ende på kalken (og så med den billige eddike). Du kan læse rådene her.


  1. Anvend køkkenrulle, toiletpapir eller vat, når du fjerner kalk med eddike. Du får langt det bedste resultat, hvis din husholdningseddike kan forblive på det samme sted i længere tid og holde tæt, der hvor kalken er. Så har eddiken de bedste muligheder for at bekæmpe det udsatte sted. Eddiken går ind og nedbryder de ioner, der er skyld i kalken. Hvis du blot hælder noget eddike på en overflade, vil det glide væk og ikke virke optimalt, og så skal du gentage processen flere gange.

 • Læg maskindele og brusehoveder i blød i eddiken natten over. Find en passende skål, og smid de tilkalkede genstande ned i, gerne natten over, så du får et effektivt resultat, uden du skal bruge knofedt. Du kan med fordel gøre dette som det første og så genbruge den eddike til at pakke overflader ind den efterfølgende dag. Afkalkning med eddike, der allerede har været i brug, har stadigvæk sin effektive virkning på trods.

 • Brug eddike i dine andre rengøringsrutiner. På ruder og andre glatte overflader kan du opleve, at der kommer grimme striber af kalk, der ikke ligefrem visuelt er noget at råbe hurra for. Men du kan også her fjerne kalken med eddike. Du sørger blot for at hælde en lille smule eddike i din vante rengøringsblanding, og kalken vil binde sig til eddiken, så du får et perfekt resultat. Om du pudser vinduer eller en anden overflade.

 • Den miljøvenlige afkalkning med eddike 


  Når du vælger at fjerne kalk med eddike, er det desuden et mere miljøvenligt valg, da eddike i modsætning til kemisk fremstillede rengøringsmidler ikke efterlader nogen kemikalier, som er skadelige for dig og din familie. En helt almindelig husholdningseddike kan altså være et rigtig godt alternativ til de mere skrappe rengøringsmidler og sågar være et budgetvenligt og effektivt valg. Eddike består kun af to komponenter. Nemlig eddikesyre og vand. Simpelt. Den, du finder på hylderne i Bilka, har som regel fem procent eddikesyre i sig, og det er eddikesyren, der er med til at nedbryde den irriterende kalk. Du kan også finde eddiker med et højere koncentrat af eddikesyre, og du vil måske opleve en bedre eller hurtigere virkning her. 


  Husk! Det er ikke alle overflader, der tåler det syreholdige eddike til rengøring. Du skal undgå det på materialer som marmor, emalje, terrazzo og granit. 


  Det kan du også bruge din eddike til


  Vi har fået understreget, at du nemt kan fjerne kalk med eddike. Men vidste du også, at eddike kan bruges til at fjerne rust? Det kunne være nogle smykker, der er blevet ramt af rust, som du blot lægger i eddiken, gerne i 3-4 timer. Efterfølgende kan du skrubbe rusten af. Har du et par husholdningsglas, hvor der bliver ved med at være klister på? Ja, så kan eddiken være en løsning. Dup lidt på en klud, og se, hvordan de lange baner af lim langsomt forsvinder med et par strøg. Du kan sågar få dine kalkramte gryder til at skinne som ny. Hæld blot ca. 1 dl eddike op i, og top op med 10 dl vand, og lad det koge lidt i ca. 10 min. Voila, smukke, rene gryder.

  Produkter du har kigget på